La Cueca Sola

1175608_250003291791127_1749646936_nLa Cueca Sola som konsthantverket illustrerar uppkom som en fredlig protest av kvinnor i Chile mot diktaturens våld. Sex år efter statskuppen -73 utnämnde Chiles diktator Augosto Pinochet dansen Cueca till nationaldans. Cuecan skulle utgöra en symbol för den nationella identiteten Pinochet försökte skapa. Men kvinnorna tog tillbaka dansen till folket och gjorde den till ett vapen i kampen mot diktaturen. Runtom i Chile började kvinnor att dansa denna pardans på gator och torg, en och en, ofta svartklädda, ofta med en bild på bröstet som föreställde deras kära som försvunnit.
Men även konsthantverket i sig, som illustrerar dessa protester, var en del av kvinnornas motståndskamp. De vittnade om diktaturen och sina erfarenheter via denna tidskrävande hantverksteknik som inte bara var ett uppror, utan även blev en sätt att bearbeta diktaturen.

_69666866_barKulturen utgjorde överhuvudtaget en stor del av motståndet. Men det var en folkets kultur, Muralmålningar, dikter och musik alla kunde delta i. Här har vi gjort en liten lista på låtar vi har lyssnat på under dagen. Alla är inte gjorda med koppling till diktaturen, vissa låtar kanske bara har soundrackat en känsla vi haft.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s