15 sätt att hantera vita puckon

Du vet alla dom där gångerna när vita bara sådär i ett samtal säger tröttsamma grejer till dig som du på något sätt ska besvara. Avsikterna är ibland “välmenande” och du håller därför ofta en godare min än du känner för. Men sedan går en runt och bär på en växande irritation eller olustkänsla över att man lät det passera. Kanske la man ner tid på att sitta och svara långt och pedagogiskt, liksom försöka bilda personen framför sig.
Men seriöst. Det tar.
Så på samma sätt som ingen (förutom valfri idiot) förväntar sig att en tjej ska ge långa, pedagogiska utläggningar och genuskurser till snubbar som tafsar eller lilla-gummar.
Ska rasifierade såklart behöva slippa svälja dom där vardagsgrejerna som folk får höra olika varianter av beroende på hur en rasifieras. Liksom palla. Let’s fucka ur.

1. – Du pratar så himla bra svenska.
– Jag vet! Jag är ett underbarn. Jag har bott i Sverige sedan jag var 2 år. Jag har haft över 20 år på mig att lära mig svenska i SVERIGE! Det är ett mirakel, men hey, så har du ju att göra med ett geni. Synd bara att du är så medioker, du är inte tillräckligt stimulerande för mig jag måste prata med någon annan, någon mycket intressantare. Den här sengångaren till exempel.

funniest-animal-gifs-sloth-chilling2.  – Är det okej om jag kallar dig för Mirre? Mireya är så svårt att uttala och komma ihåg.
– Är det okej om jag kallar dig för Fittläpp? Det kommer nämligen att rinna blod från dina läppar som om du hade munmens, efter att jag karatesparkat dig om du kallar mig för Mirre.
1237394303_karate_chimp3. – Så du är från Chile! Då kanske du känner Tamara i Örebro, hon är också från Chile!
– Men vad kul att du frågar! Du måste verkligen vara en observant person. Alla med chilenskt ursprung i Sverige känner nämligen varandra. Vi är en del av ett underjordiskt nätverk, sammanlänkade av fransarna på våra ponchos. Vi klappar lamadjur, äter piroger och ska snart ha en chilenarfest med Merengue-hunden, bröderna Salazar och en kondor. Men tyvärr så får du inte vara med. För att du är från Sverige. Klart jag känner Tamara!
By The Way, känner du Anders från Kalmar? Han är också från Sverige!
dancing-merengue-dog-o4. – Men du som pluggar, jobbar och sköter dig är ju precis som oss svenskar.
 – Åh Tack! Och du som villkorar min svenskhet till att bara handla om när jag ”sköter mig” är ju precis som ett rasistiskt ashole.
bitch5. – Måste du alltid bli så arg när du pratar om rasism?
– Måste du alltid bli så arg när jag pratar om att du ser ut som Bert Karlsson?
tumblr_lzcxdgGjhU1r6aoq4o1_5006. – Men om du kom hit när du var så liten så är du ju i princip svensk.
– Exakt! På samma sätt som Kungen i princip är en Hasselsnok eftersom han är en glasögonorm, på samma sätt en köttätare är en salami, en delfin behöver smink och du i princip är dum i huvudet som kallar mig för i PRINCIP svensk. Allting tycks liksom hänga ihop på något mystiskt sätt.
– …Men det där är inte logiskt.
– Din mamma är inte logisk.
tumblr_mdftigVaFN1ro32bno1_4007. – Mitt namn är så himla tråkigt, jag önskar att jag hette något mer speciellt som du. Jag funderar på att lägga till ett spännande mellannamn eller börja stava
annorlunda eller lägga till min mammas efternamn som är mer ovanligt.
– Men åh, stackars tråkiga du som måste dras med ett namn som löper mindre risk för att bli bortsorterat när du söker jobb, som alla kan uttala, som typ får presenter (WTF!) för att det står med i en almanacka. Jag lider så himla djupt med dig och din vanlighet. Låt oss därför tillsammans komma på ett nytt namn genast och döpa om dig till något mer normbrytande här och nu. Vad sägs om Snoppfejan Bajsibrallsson? Din stackare där.

tumblr_mrx36av4yr1rhfzeao1_5008. – Vart kommer du ifrån, alltså från början?
– Från min mammas fitta.
9688

9. – Men folk som du är ju inget problem annat är det ju med __________  (plats för valfri rasifierad grupp).
– Seriöst, tänker du att jag ska bli glad över att du säger så? Om du har problem med __X__ har jag ett stort jävla problem med dig!
tumblr_mm3cgp8nWL1snf1f4o2_400

10 . – Ditt hår är så himla fint, jag önskar att jag också hade sånt stort, svart fluffigt hår. (Tar på håret)
– Dina ögon är så himla vackra, jag önskar att jag också hade sådana blåa ögon. (Tar ögonen)

Seagull_steals_chipsgif11. – Jag känner så mycket skam över mina vita privilegier.
– Jag känner så mycket mer för det här tuggummit som sitter fastkletat under det här bordet och kanske tuggats av en spännande kallskänka, än vad jag bryr mig om dina lyxproblem.

tumblr_m2j60xbBWH1qzduogo1_500-1

12. – Du har verkligen rytmen i blodet.
– Du har verkligen rasbiologin i ditt.
tumblr_mjhxuaYgy41rfduvxo1_500

13. – För mig är det verkligen okej med att ni kom hit, för mig får du bo i Sverige.
– Åh tack fina, snälla du för din enorma generositet som tillåter mig att få bo i det här landet du inte äger. Jag blir rörd till tårar av att du är okej med att jag och min familj får leva här istället för att utstå tortyr och förföljelse. Jag vill inte tacka livet, jag vill tacka dig!Dwight-Schrute-Thank-You-Cry-On-THe-Office


14. – Jag har läst lite ur en bok och några bloggar och verkligen insett mina vita privilegier. Kan du inte berätta vad jag ska göra?
– Allvarligt. Jag har ingen jävla aning. Jag har nog med att deala med mina egna issues, som bland annat handlar om att vara r a s i f i e r a d! Jag pallar inte att ta ansvar för dig bara för att du nyligen fått lite koll på en struktur jag tvingats vara medveten om sedan dagis. Och det är ju inte så att du direkt betalar mig för all den visdom jag förväntas dela med mig av. MEN! TIPS! Vad sägs om att börja med den jätteansträngande sysslan som kallas för att GOOGLA, låna en bok på bibblan och sluta sno av min dyrbara antirasistiska kamptid! Jag ska nämligen kolla på Top Model nu.
tumblr_m4kiajaV8G1qgcra2o1_25015. – Guu, har du läst den där listan på 15 sätt att hantera vita puckon på? Vissa kan ju verkligen säga såå puckade saker till rasifierade personer.
– Idiot. Det handlar om dig.
do+you+understand+the+words

THE END

Det här är alla vanliga grejer jag fått höra. Utom den sista punkten som snarare är väntad, den brukar uppstå i olika skepnader.
Känner du igen dig?
/Mireya

Advertisements

21 thoughts on “15 sätt att hantera vita puckon

 1. Jo, jag är nog ett pucko. Jag kommer nämlligen alltid att vilja ha just ditt hår Mireya, och jag kommer nog inte kunna hålla mig från att berätta hur fint det är, för det är så sjukt snyggt. Puss från pucko

  • Jag brukar säga Sverige när någon frågar, men sen måste ju alla vara dryga och fråga en gång till och lägga till “från början” (eller motsv). Beroende på om jag nu hatar personen eller inte så håller jag mig till det första eller svarar mer ingående.

   Synd om Mirre som möter personer som inte kan uttala Mireya! Spanska är inte ens en särskilt avlägsen språkgrupp.

 2. Bu fucking hu, du är inte Svensk, du avviker alltså från normen, klart folk då talar sådär till dig. Inga konstigheter, många av grejerna är ju dessutom pga pk-snällhet, en ansträngning till stackars dig från ditt värdfolk, men inte ens det duger. Fyfan vad jag stör mig på sånna som dig, åk hem om det inte passar ditt otacksamma äckel!

 3. Det dryper med intolerans över hela det här inlägget, det är lika fel att “rasifiera” vita som svarta. Plus att inlägget var argt skrivet, ett tips till nästa gång du vill skriva en arg lista, gör det sen väntar du en vecka med att posta den och läs igenom den en gång till. Det är inte okej med rasism och det gäller alla mvh Olle

 4. Hade en “rolig” incident när en rektor sa att min accent inte alls hörde. Jag idiotförklarade hen när jag låtsades tro att hon pratade om mitt vätgötska uttal. Detta pågick i 10 minuter. Good times.

  Btw, jag känner också Tamara!

 5. Jag förstår irritationen över vissa av kommentarerna, men jag tycker din reaktion kan vara lite överdriven. Många av punkterna är ju faktiskt komplimanger, och istället för att bli så irriterad över att folk är avundsjuka på dina egenskaper vilket jag är säker på att många genuint kan vara så kan du ju ta emot komplimangen och vara trevlig.

  Sedan ska man självklart fortsätta kämpa för att det inte ska spela någon roll vad man heter osv men det är ju inte som att de personerna som inte kan uttala ditt namn flippar ut och vill slå någon som inte kan uttala deras namn när de är utomlands, det är inte så jävla lätt. Man är bara människa och och människor gör misstag men att man ska behöva tassa på tårna så fort man pratar med en person med invandrarbakgrund tycker inte jag är rätt väg att gå. Vill du att människor ska bli rädda för att prata med dig om ditt ursprung istället för att få vara nyfikna och faktiskt lära sig något?

  Jag har själv invandrarbakgrund men är född och uppvuxen i Sverige, jag är stolt över mitt ursprung, det gör mig rikare att tillhöra tre kulturer istället för en. Men jag är också nyfiken på andras kulturer, och jag tycker att det ska vara okej för mig att ge människor komplimanger eller ställa frågor om deras ursprungsland, för även om man är född och uppvuxen i Sverige så har man kunskap om sina föräldrars länder.

  Det är klart att det har varit svårt att växa upp med de fördomar som finns, det är fortfarande svårt, men ju mer jag vågar stå för mitt ursprung, och informera folk om traditioner och kulturen desto mer nyfikna och accepterande blir min omgivning. Jag skulle snarare uppmuntra dessa dialoger, då många svenskar vill lära sig, och man lär sig trots allt bäst och är mer intresserad när man hör det från en person med det ursprunget än vad man gör från Google.

 6. Jag är född utomlands men uppväxt i Sverige och får höra ungefär samma saker. Men allvarligt talat är ju de flesta frågor du tar upp inte något att bry sig om. Svaren är ju långt ifrån bättre. Självklart är man nyfiken på andra människor, oavsett ras, och man ställer frågor. “Vart fick du ditt ärr?” “Vart föddes du? Känner inte igen din dialekt!” “Cool ögonfärg!”. Förstår inte varför frågorna skulle vara sämre när de ställs av en vit svensk till en som, baserat på utseendet, tycks ha ett utländskt ursprung. Men det är klart, om man är rasfixerad (läs: rasist) är det kanske lätt hänt att fördumma alla vita.

 7. Guuud vad klockrent! Ibland vill man bara fråga om människor inte har något jävla filter. Orden bara kommer som en attack av diarré och innebörden av det folk säger till en är oftast lika med skit. Love love love detta inlägg!!!

 8. Fast nu är det så här att jag undrar lite om ditt lilla uttalande här om just “vita” puckon och att vi ifråga dessa “vita” puckon då som “rasifierar och generaliserar” är dom enda förrövarna här för så som du yttrar dig just nu verkar vara enligt mig en viss rasifiering och generalisering mot oss vita.

 9. Du behöver inte koppla allt till ditt ursprung (o nu uttrycker jag mig säkert fel, enligt dig)! Jag har ett mycket ovanligt namn o har hela mitt liv fått höra hur fint det är o hur tråkiga namn alla andra har så det behöver FAKTISKT inte ha att göra med att du är född i ett annat land..!

 10. Så himla bra! Och idioterna som avfärdar listan har säkerligen inte fått de här frågorna till leda. Det har inte jag heller, men jag fattar helt frustrationen utifrån att jag upplevt sexism utifrån en kvinnas perspektiv. Lyssna gärna på Vagina Grandes “Hur sexig är jag nu, Motherfucker”, den brukar jag skrika när jag behöver avreagera mig. Kärlek och respekt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s